Resipi Roti Golok yang tengah hangat duk viral sekarang. Buat minum petang, memang sedap ni. Nak buat takde la susah mana. Bahan-bahan pun mudah dicari kat pasaraya berdekatan anda. Kalau nak tahu cara buat Roti Golok yang mudah, korang boleh tengok step dia kat bawah ni. Selamat mencuba.
Bahan A:
1 cawan air suam
1 sdu besar susu pekat
4sudu besar gula
3-sudu besar yis
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)
Bahan B:
4 cawan tepung roti atau tepung high protien
1 sudu kecil bun softoner
2sudu besar mentega
1 biji telur
1sudu besar susu tepung(tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)
(Ramas ramas bahan B sampai rata .)
Cara membuat
Sumber: Zaimah Zakaria
Bahan A:
1 cawan air suam
1 sdu besar susu pekat
4sudu besar gula
3-sudu besar yis
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)
Bahan B:
4 cawan tepung roti atau tepung high protien
1 sudu kecil bun softoner
2sudu besar mentega
1 biji telur
1sudu besar susu tepung(tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)
(Ramas ramas bahan B sampai rata .)
Cara membuat
- Tuang bahan A kedlm bahan B sedikit demi sedikit.uli sampai elastik dan tidak melekat di tgn. Kalau dah cukup elastik rehatkan doh selama 1/2 jam -40 minit.
- Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti.. buat memanjang n pintal2(ikut citarasa masing2)
- Susun dlm loyang.. jarak2 kan
- Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda.sementara tu panaskan oven. Bolehla dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing2 api atas bwh smp masak
- Tunggu roti sejuk baru sapu butter @marjerin...last tabur gula kastor@gula halus
Sumber: Zaimah Zakaria